Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Arbuzik "

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3 szt
cukier 1/4 szklanki
mąka 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
zielony barwnik
galaretka wiśniowa 1 opakowanie
śmietana 200 g
sok z cytryny 1/3 szt
rodzynki garść

Przepis i sposób przygotowania na: "Arbuzik "

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli , pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier i kolejno żółtka , mieszamy, wsypujemy porcjami przesianą mąkę i proszek do pieczenia.Dodajmy odrobinę barwniku zielonego i mieszamy.
Krok 1 - "Arbuzik " foto
2
Około 3 łyżek ciasta odkładamy do miseczki i dodajemy więcej zielonego barwnika i rysujemy na formie esyfloresy , a na to wylewamy jasno-zielone ciasto i pieczemy w temp 180C około 15-20 minut (warto sprawdzić patyczkiem)
Krok 2 - "Arbuzik " foto
3
Galaretkę rozpuszczamy w150 ml wrzątku ,delikatnie studzimy.Dodajemy śmietanę 18% i sok z 1/3cytryny. Miksujemy długo aby wtłoczyć dużo powietrza. Odstawiamy aby masa zaczęła nam tężeć i dodajemy rodzynki . Niewielką miskę wykładamy folią spożywczą wkładamy do niej ciepły biszkopt a na niego tężejącą masę. Zostawiamy w lodówce do zastygnięcia.Podajemy odwracając miskę na talerz :)
Krok 3 - "Arbuzik " foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 05.07.2012 19:24
ekstra na deser
Anna169Hosz 26.05.2012 07:04
Pomysłowe!
Misiabe 01.05.2012 20:42
super pomysł!!
Marko 01.05.2012 11:13
rewelacja
motylwe 01.05.2012 09:07
super nazwa -pycha
Monika78 30.04.2012 21:47
kreatywne :)
Cukiereczek13 30.04.2012 21:24
super pomysł ;-)
halina55 30.04.2012 21:11
Super!
caralajna 30.04.2012 21:10
ciekawe ciasto
Anna146 30.04.2012 20:45
fajny ten arbuzik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak