Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kaczka z jabłkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1
jab łka 4
wino czerwone 1/2 szklanki
pieprz
sól
majeranek
margaryna

Przepis i sposób przygotowania na: kaczka z jabłkami

W pierwszej kolejności sprawioną kaczkę dokładnie oczyszczamy, a później nacieramy wewnątrz oraz zewnątrz solą, pieprzem oraz majerankiem. Tak przygotowaną kaczkę odkładamy na 2 godziny do lodówki . Po upływie tego czasu kaczę wyciągamy z lodówki i faszerujemy jabłkami, które najpierw należy umyc, wyciąc gniazda nasionek i poroic w mniejsze kawałeczki. Faszerowaną kaczę dobrze spinamy wykałaczkami. Blachę smarujemy margaryną, a następnie kładziemy na nią kaczkę faszerowaną i polewamy czerwonym winem. Kaczkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez oko ło półtorej godzi. Kaczkę w czasie pieczenia polewac czasami winem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 27.06.2012 09:02
na pewno pyszna
Rafał10 25.05.2012 21:16
wykwintne danie ... bardzo lubię takie połączenia smaków! Wypróbuję !
anna186 25.05.2012 20:52
pyszna
Patrycja35 30.04.2012 13:21
hmm musze sprobowac

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak