Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dag
śmietana 3/4 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
maragryna 20 dag
masa
mleko 500 ml
cukier pół szklanki
mąka 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
jajko 2 sztuki
margaryna 1 kostka
spirytus 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić żółtko, dodać margarynę i śmietanę, wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować, pociąć w paski, i zwijać na rurki, wysmarowane margaryną. Piec w 180 st. na złoty kolor. MASA: ok. 400 ml mleka zagotować, w odlanej części wymieszać wszystkie składniki prócz margaryny i spirytusu. Gdy zacznie się gotować, wlać tę część ze składnikami roztopionymi. Mieszać aż zrobi się gęsty budyń. Odstawić żeby ostygło. Potem wymieszać ze spirytusem i margaryną. Wkładać do szprycy i nakładać do rurek. posypać je potem cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati3 20.08.2012 20:56
uwielbiam rurki:)
ajres 16.05.2012 19:01
pyszne
Gosia20 11.05.2012 11:14
wow świetne... zrobię tylko najpierw muszę kupić rurki bo nie mam na co zawinąć :(
janek64 02.05.2012 14:52
Chyba firmowe ... :)
parysek10 30.04.2012 13:53
ładne jak z cukierni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak