Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sosik pieczarkowo-cebulkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 40 dag
cebule 3
masło 3 łyżki
śmietana 12% 150 ml
mąka 4 łyżki
Koperek suszony Prymat do smaku
pieprz do smaku
sól do smaku
Bulion grzybowy 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Sosik pieczarkowo-cebulkowy

Kroki postępowania

1
Pieczarki płuczemy, osuszamy i kroimy w typowe dla pieczarek talarki. Cebulę obieramy i również kroimy (można w kostkę albo w większe kawałki).
Krok 1 - Sosik pieczarkowo-cebulkowy foto
2
Na spód garnka dodajemy masełko, chwilkę podsmażamy. Następnie z wodą rozrabiamy kostkę bulionową i zalewamy pieczarki i cebulę. Dusimy do czasu aż będą miękkie. Następnie odbieramy kilka łyżek bulionu rozrabiamy go ze śmietaną i mąką. Zalewamy cebulę i pieczarki. Należy zagotować.
Krok 2 - Sosik pieczarkowo-cebulkowy foto
3
Po zestawieniu garnka z ognia doprawiamy do smaku pieprzem, solą i dodajemy koperek. Taki sos jest świetny do obiadu złożonego z ziemniaków/ryżu;) Smacznego!
Krok 3 - Sosik pieczarkowo-cebulkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 08.05.2013 20:39
Apetyczny sos
Margo1 26.02.2013 07:57
ostatnio taki robiłam z makaronem
mariel78 13.10.2012 22:45
pycha
manaika 25.07.2012 23:05
pycha
kupiska 20.07.2012 09:39
na plackach ziemniaczanych tez fajnie smakuje sosik pieczarkowy:)
[email protected] 27.05.2012 20:05
Pycha
KLEO 13.05.2012 09:48
smakowicie wygląda
Betka 01.05.2012 09:39
dokładnie jakieś mięsko, ziemniaczki i obiad rewelacyjny;)
Ewa6274879 30.04.2012 09:48
chętnie polałabym nim jakieś mięsko :)
Anna146 29.04.2012 18:43
pyszny sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak