Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z czerwonej kapusty na wigilię

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta czerwona 1 sztuka
jabłka 2 sztuki
ogórek kiszony 3 sztuki
cebulka 1 sztuka
cukier 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
ocet 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z czerwonej kapusty na wigilię

Kroki postępowania

1

Kapustę myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół.

Krok 1 - Surówka z czerwonej kapusty na wigilię foto
2

Czerwoną kapustę drobno siekamy. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Posiekaną kapustę przekładamy do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotujemy ok. 10 minut aż zmięknie. Pozostawiamy do ostudzenia.

Krok 2 - Surówka z czerwonej kapusty na wigilię foto
3

Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kosteczkę. Ogórki kiszone płuczemy, następnie kroimy w małą kosteczkę, podobnie jak jabłka. Do ostudzonej, podgotowanej kapusty dodajemy pokrojone jabłka, ogórki kiszone i cebulkę, mieszamy. Doprawiamy całość do smaku octem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy surówkę na około pół godziny do lodówki.

Krok 3 - Surówka z czerwonej kapusty na wigilię foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fijolek91 29.04.2012 15:27
super
pioge7 29.04.2012 09:39
na pewno smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak