Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 150 g
żółtko jajek 5 szt.
mascarpone 500 g
biszkopty podłużne 35 szt.
aromat rumowy 1/2 łyżecz.
kakao 1 łyż.
espresso 1,5 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu

Kroki postępowania

1
Żółtka ucieram z cukrem mikserem na jednolitą masę. Dodaję do jajecznej masy ser mascarpone i całość miksuję, aż do połączenia mas.
Krok 1 - Tiramisu foto
2
Zaparzam kawę rozpuszczalną, słodzę ją do smaku (ok. 2 łyżeczek), studzę i dodaję do niej aromat. Biszkopty zanurzam krótko w zimnej kawie tak aby były nasączone ale nie rozciapciane. Nasączone biszkopty układam w formie i przykrywam połową kremu. Następnie układam drugą warstwę biszkoptów i wykładam resztę kremu.
Krok 2 - Tiramisu foto
3
Całość obficie posypuję przesianym kakao. Wstawiam do lodówki najlepiej na całą noc aby masa dobrze stężała. Najlepsze na drugi dzień.
Krok 3 - Tiramisu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna/Dzastus 15.08.2012 10:16
dla mnie nie ma chyba lepszego placka czy deseru.
Mati3 29.04.2012 15:02
uwielbiam to
pioge7 29.04.2012 09:39
mmmm, pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak