Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karpatka waniliowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na ciasto:
margaryna 1/2
mąka pszenna 1 szkl
jajko 4
proszek do pieczenia 1/2 lyżeczki
NA MASĘ:
margaryna 1/2
masło 1/2
budyń waniliowy 3
aromat waniliowy
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: karpatka waniliowa

wodę zagotowac z margayna,wsypac mąkę,mieszac aż bedzie odstawać od łyzki,caly czas trzymając na maleńkim ogniu-im dłużej mieszamy tym większe óry nam wyjdą,odstawić do całkowitego wystygnięcia.Gdy wystygnie wybijać po 1 jajku dalej mieszając,na końcu dodać proszek do pieczenia.Podzielić na pól i upiec 2 placki w temp.180 stopni.ok.30 minut.ostudzić
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu z tym ze na 3 budynie dodaję ilośc wody jak na 2(przeważnie ok.1 litr)ostudzić,margaryne wraz z masłem rozetrzeć mikserem dodając cukier puder-ja daję ok.pól szklanki,i aromat waniliowy,następnie do puszystej masy dodaje po łyżce budyn cały caz ucierając.placki przełożyć masą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 01.07.2012 11:04
mniam uwielbiam karpatkę !!
caralajna 21.05.2012 07:14
pyszności
Krystyna32 05.05.2012 22:00
pycha
Agnieszka91 29.04.2012 12:35
pychotka
iziona 29.04.2012 07:27
Oj jak ja dawno nie robiłam karpatki, prawie o niej zapomniałam
gottrina 28.04.2012 21:25
pychota,az mam chęć na karpatkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak