Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na drożdżach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
mąka żytnia 2 szklanki
słonecznik łuskany 1 garść
siemię lniane 1 garść
sól 1 łyżka
drożdże 1/2 opakowania
cukier 1 łyżeczka
płatki owsiane 1 garść
kminek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na drożdżach

Drożdże rozkruszyć do szklanki i zalać zagotowaną wodą (ale nie wrzątkiem). Dodać cukier. Wymieszać. Mąki wsypać do miski, dodać słonecznik, siemię, kminek, płatki. Wymieszać. Dodać sól. Wlać drożdże i dodać 1,2 szklanki ciepłej wody. Wyrobić ciasto i odstawić do ciepłego miejsca na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyciągnąć ciasto na stolnicę i wyrobić jeszcze raz ciasto. Włożyć ciasto do formy i piec w 200 stopniach ok 45 minut. Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do ok. 170 stopni. Piec aż się zarumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emiliozo 08.08.2012 08:01
domowy najlepszy
V_kuchareczka 05.08.2012 21:10
Wygląda smakowicie
Gosia20 08.05.2012 10:56
prawdziwy chlebek bez ulepszaczy :)
iziona 29.04.2012 07:22
Fajny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak