Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny miodownik

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
mąka tortowa 4 łyżki
jajko 5 szt
cukier 5 łyżek
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Ciasto miodowe:
mąka tortowa 300 g
margaryna 150 g
jajko 1 szt
miód 2 łyżki
DODATKOWO:
płatki migdałowe
Masa budyniowa:
budyń śmietankowy 1 szt
mleko 500 ml
margaryna 250 g
cukier puder 150 g
karmel
cukier 3 łyżki
miód 1 łyżka
margaryna 50 g
dżem 5 łyżek
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny miodownik

Kroki postępowania

1
Mąkę tortową łączymy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę .Dodajemy żółtka i nadal miksując dodajemy powoli mąki z proszkiem. Miksujemy na najniższych obrotach. Przelewamy do wyłożonej folią aluminiową blaszki 25 x30 cm. Pieczemy 30 -35 mnut w temp.175 stopni C.
Krok 1 - Tradycyjny  miodownik foto
2
Upieczony biszkopt przekrwamy na dwie równe części.
Krok 2 - Tradycyjny  miodownik foto
3
Ciasto miodowe; zagniatamy ze sobą wszystkie składniki.
Dzielimy ciasto na 2 równe części.
Po upieczeniu biszkopta do tej samej formy wkładamy kolejno jeden, a potem drugi kawałek ciasta miodowego i pieczemy po 10 minut w temeraturze 175 stopni C.
Wyciągamy po upieczeniu z formy i studzimy.
Krok 3 - Tradycyjny  miodownik foto
4
W 500 ml mleka gotujemy budyń.
Studzimy.
Margarynę miksujemy z cukrem pudrem.
Dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dokładnie miksujemy.
Krok 4 - Tradycyjny  miodownik foto
5
Jeden upieczony blat ciasta miodowego wkładamy do blaszki, w której były pieczone ciasta. Smarujemy połową kremu budyniowego.
Krok 5 - Tradycyjny  miodownik foto
6
Przykrywamy połową biszkopta ,a następnie smarujemy go dżemem .
Krok 6 - Tradycyjny  miodownik foto
7
Przykrywamy drugą połową biszkopta i wykładamy pozostały krem budyniowy.
Smarujemy po całej powierzchni ciasta.
Krok 7 - Tradycyjny  miodownik foto
8
Przykrywamy drugim ciastem miodowym,lekko dociskając.
KARMEL;
Margarynę z miodem i cukrem rozpuszczamy w rondelku. Dokładnie mieszamy. Gotujemy około 5 minut by lekko zgęstniał. Polewamy po cieście.
Krok 8 - Tradycyjny  miodownik foto
9
Posypujemy płatkami migdałowymi.
Krok 9 - Tradycyjny  miodownik foto
10
A tak wygląda gotowe ciasto.
Krok 10 - Tradycyjny  miodownik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Danka 26.02.2014 10:58
pyszny deser
Grażyna13 28.11.2013 17:45
Co za pyszności :)
agnieszka214 17.04.2013 08:29
bardzo fajny dodaje sobei do ksiegi
agnieszka214 06.04.2013 14:41
bardzo smaczne to ciacho
olkaaa 06.03.2013 07:26
wygląda kusząco
pacpaw 18.12.2012 21:09
doskonale opisany przepis na te pyszne ciasto
kuklik 11.12.2012 15:29
smaczny
Ewelina47 21.08.2012 21:46
tradycyjnie pyszny
Anna133 09.08.2012 19:18
uwielbiam to ciasto
ben-ka 17.06.2012 09:57
super ciacho!
caralajna 30.05.2012 08:54
smaczniutki
agnieszka137 29.04.2012 07:58
i taki najlepszy:)
sylwia / sytofala 28.04.2012 21:23
smakowite zdjęcie :)
ziutula
ziutula 28.04.2012 19:32
deser pyszny...
Rafał10 28.04.2012 18:36
tradycyjny ale jaki pyszny :)
Katarzyna87 28.04.2012 17:02
mniam
misia53 28.04.2012 15:51
moje smaki,pychota!
gosia47-47 28.04.2012 14:16
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak