Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pralinki ala Red Velvet

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,25 szkl.
cukier 2/3 szkl.
kakao 1 łyżecz.
sól 1 szczypta
jajko 1 szt.
olej 2/3 szkl.
maślanka 1/2 szkl.
ekstrakt z wanilii 1/2 łyżecz.
ocet winny 1 łyżecz.
barwnik czerwony 1/2 łyżecz.
serek kremowy 230 g
czekolada gorzka 250 g
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Pralinki ala Red Velvet

Kroki postępowania

1
Dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm smaruję masłem i wysypuję mąką. Mąkę, kakao i sól przesiewam do miski. Dodaję do tego cukier, mieszam. W osobnej misce miksuję jajka, dodaję olej, maślankę, barwnik czerwony w proszku (w ilości takiej aby zabarwić masę na czerwono), ekstrakt waniliowy i mieszam łyżką do połączenia. Suche składniki przekładam do składników mokrych, łączę na gładką masę. Sodę mieszam z octem, dodaję do ciasta, szybko mieszam, przekładam do tortownicy. Piekę ciasto około 30 minut w 180*C.
Krok 1 - Pralinki ala Red Velvet foto
2
Całkowicie ostudzone ciasto kruszę do miski, dodaje serek i wyrabiam w rękach na zwartą masę.
Krok 2 - Pralinki ala Red Velvet foto
3
Z ciasta lepię kuleczki, układam je na tacce. Wkładam do lodówki na kilka godzin. Czekoladę łamię na kostki i topię w kąpieli wodnej. Zanurzam w czekoladzie pralinki, odstawiam z powrotem na tacę. Przechowuję pralinki w lodówce.
Krok 3 - Pralinki ala Red Velvet foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 21.10.2012 21:19
prezentują się wybornie :)
Wiesława1 13.08.2012 10:01
super
Kate131 13.08.2012 09:24
świetne
Anna146 28.04.2012 17:01
słodki przysmak
Mati3 28.04.2012 13:50
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak