Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiący boczek pieczony

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej do smażenia
woda 2 łyżki
cebula 2 sztuki
marchew 2 sztuki
czosnek 1 główka
seler korzeniowy 1 plaster
rozmaryn świeży 3 gałązki
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion drobiowy 1 szklanka
masło 1 łyżka
boczek 1 bez kości
tymianek 5 (świeży)

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiący boczek pieczony

Kroki postępowania

1
Piekarnik rozgrzałam do 180C na grzałkę góra-dół.
Skórę boczku nacięłam w paski co około 1 cm. Natarłam go z obu stron grubo mielonym pieprzem i solą. Na rozgrzanej patelni smażyłam najpierw od strony ze skórą, później na drugiej, aż się ładnie przyrumienił.
Krok 1 - Chrupiący boczek pieczony foto
2
Cebulę pokroiłam w ćwiartki, marchewkę w plasterki, czosnku nie obierałam, tylko obcięłam górę i dół ząbków, seler pokroiłam w grubą kostkę. Wszystkie warzywa wrzuciłam na brytfankę razem z ziołami. Odrobiną wody spłukałam do brytfanki smak ze smażenia boczku. Na tym wszystkim położyłam boczek skórą do góry i włożyłam go do rozgrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Boczek musi być mięciutki, a skórka chrupiąca i rumiana. Trzeba do niego zaglądać w trakcie pieczenia, czasem dolewałam po 1 łyżce wody. Upieczony boczek odłożyłam na deskę. Warzywa w brytfance zgniotłam tłuczkiem do ziemniaków, zalałam szklanką bulionu drobiowego i gotowałam jakieś 10 minut na malutkim gazie często mieszając. Po tym czasie przecedziłam sos przez sitko do rondelka i dodałam łyżkę masła i jeszcze chwilę gotowałam, mieszając rózgą. Sos od razu zgęstniał, zrobił się gładki i błyszczący.
Krok 2 - Chrupiący boczek pieczony foto
3
Gdy boczek już odpoczął pokroiłam go w plastry i podałam polany sosem z białą bułeczką, w którą cudnie wsiąkał sos... przepycha!
Krok 3 - Chrupiący boczek pieczony foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 03.07.2013 14:14
same pysznosci
Adamorek 04.07.2012 09:33
przepyszny
eeee 27.06.2012 15:49
uwielbiam boczuś w każdej postaci
bgs1984 12.05.2012 17:46
mniam
marzenciak1985 12.05.2012 17:43
mniam
emeslive 02.05.2012 19:41
Ależ to smakowicie wygląda! Kocham takie pieczone w domu mięsiwa :) Tego nigdy za wiele!
Agiatis 01.05.2012 22:17
pyszny, piękny, cudowny - poproszę troszeczkę;)
Ewa6274879 28.04.2012 21:54
uwielbiam taki boczek :)
ziutula
ziutula 28.04.2012 06:43
i taki musi być boczek....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak