Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort śmietankowy czekoladowo-kawowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt.
cukier 1/2 szkl.
mąka tortowa 1/2 szkl.
mąka ziemniaczna 1/2 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
woda letnia 3 łyżki
śmietana 30% 0,7 l.
czekolada mleczna 2 tabliczki
śnieżka na mleko 1 szt.
MASA KAWOWA;
śmietana 30% 0,7 l.
kawa sypana mielona 1,5 łyżki
kawa rozpuszczalna 1/2 łyżki
śnieżka na mleko 2 szt.
ponadto :
śmietana 30% 1 kubek
śnieżka na mleko 1 szt.
truskawki świeże

Przepis i sposób przygotowania na: tort śmietankowy czekoladowo-kawowy

najpierw upiec 2 biszkopty jeden jasny a drugi ciemny w podanych składnikach na biszkopt podałam składniki jednego biszkoptu także trzeba wziąć podwójnie,oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru dodać żółtka zmiksować następnie wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia wszystko wymieszać mikserem i na koniec dodać wodę ponownie wymieszać mikserem i wylać na blachę wstawić do piekarnika na 180st.i upiec ok.15min.po upieczeniu jasnego biszkoptu przygotować masę drugiego biszkoptu tylko dodać kakao wylać na takiej samej wielkości blachę i upiec także w temp.180st.ok.15min.wystudzić,masa czekoladowa:do naczynia wlać śmietanę i podgrzewać na małym ogniu wrzucić pokruszoną czekoladę mieszając zagotować odstawić z ognia wystudzić i wstawić na noc do lodówki,podobnie przygotować masę kawową:do drugiego naczynia wlać śmietanę wsypać obie kawy mieszając zagotować odstawić z ognia wystudzić i schłodzić w lodówce najlepiej przez noc,następnego dnia biszkopty przekroić na połowę aby powstały 2 placki z każdego biszkoptu,z lodówki wyjąć śmietany i ubić obie na sztywno z dodatkiem śnieżki w oddzielnych naczyniach i przekładać na przemian przekrojone biszkopty kolejność dowolna ja zaczynałam od ciemnej warstwy biszkoptu potem wyłożyć połowę masy wyrównać i przykryć jasnym plackiem wyłożyć połowę drugiej masy i ponownie przykryć ciemnym plackiem wyłożyć pierwszą masę trochę zostawić aby było na wysmarowanie boków wyrównać i przykryć ostatnim plackiem wylać masę wyrównać posmarować wkoło boki i ubić schłodzony kubek śmietany z dodatkiem śnieżki na sztywno nakładać masę do tortownicy i udekorować w/g uznania przybrać umytymi truskawkami i wstawić do lodówki do schłodzenia,tort jest pierwszy raz robiony przeze mnie i był przepyszny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 18.10.2013 23:40
piękny i smaczny
Wafelek2601 11.08.2013 10:33
Pięknie wygląda
Janina 24.07.2013 14:05
Pyszności;)
gosia561 17.06.2012 14:57
śliczny prezent
MAR3STA 05.05.2012 19:28
przepyszny
RenataZ-et 04.05.2012 21:50
wygląda wyśmienicie :)
Gosia20 03.05.2012 20:18
mmm wygląda wspaniale...aż mi ślinka cieknie :)
Angelika10 30.04.2012 22:11
Ślinka cieknie.
aginaa 29.04.2012 18:53
pyszne
parysek10 28.04.2012 14:07
taki piękny, że aż szkoda jeść :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak