Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żurek wielkanocny

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiełbasa biała surowa 90 dag
zakwac do żuru 1 litr
boczek wędzony 20 dag
schab bez kości do zupy
wywar mięsny 4-5 litrów
majeranek do smaku
sól d do smaku
pieprz do smaku
ziele angielskie 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuka
czosnek 4 ząbki
cebula 1 sztuka
włoszczyzna 1 sztuka
jajko ugotowane na twardo 8 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: żurek wielkanocny

Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, włoszczyznę, boczek, schab .


Gdy już mięso, oraz włoszczyna będa miekkie musimy je wyciągnąc z wody. Do wywaru, który nam powstał dodajemy surową białą kiełbasę. Zagotowuwujemy.


Następnie w tym czasie kiedy wywar i kiełbasa nam się robią możemy warzywka pokroić w kostkę. Podobnie postępujemy z mięskiem.
Do wywaru, gdy kiełbasa biała już się ugotuje wyjmujemy ją ,a dodajemy warzywka i zakwas. Czosnek obieramy i przeciskamy go przez praskę prosto do wywaru. Dodajemy pokrojone mięso. Wszystko gotujemy ( na małym ogniu) .

teraz mozemy zająć się cebulą. Obieramy ją , (nie płaczemy:) ), kroimy w kostkę i podsmażamy a patelni na rumiany kolor. Taką cebulkę możemy już dodać do wywaru. Co do białej już ugotowanej kiełbasy- koimy ją w grubsza kostkę.

Dodajemy do wywaru. Doprawiamy do smaku majerankiem i oczywiście solą i pieprzem.

Ugotowane na twardo jajka najlpeiej dodać przed samym podaniem zupy, ale oczywiście można je wkroić do żurku...


Smacznego Życzę!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 27.05.2012 15:15
zgadzam się żurek smaczny nie tylko przez święta:)
Angelika10 04.05.2012 22:31
Smaczny nie tylko na święta.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak