Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser majowy z nutką jesieni.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier kryształ 0,5 szklanka
śliwki suszone 10 dkg
galaretka wiśniowa 1 opakowanie
wrzątek 1 litra
masło wg potrzeby
herbatniki czekoladowe 10 dkg
galaretka pomarańczowa 1 szt.
ser biały 0,5 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Deser majowy z nutką jesieni.

Pomarańczową galaretkę rozpuścić w połowie ilości wrzątku, podanej na opakowaniu.
Śliwki sparzyć wrzątkiem.
Ser twarogowy, najlepiej nie wymagający mielenia (z wiaderka) wymieszać z cukrem, dodać przestudzoną pomarańczową galaretkę, dokładnie wymieszać. Wstawić na trochę do lodówki, aby zaczęło tężeć.
Dno tortownicy i złączenia posmarować masłem i posypać lekko, pokruszonymi (2-3 szt zależnie od wielkości) ciastkami. Ułożyć na dno pozostałe całe ciastka. Wylać na nie tężejącą masę (wtedy ciastka nie uniosą się), na wierzch ułożyć odciśnięte z wody suszone śliwki. Całość wstawić do lodówki. Gdy całkiem stężeje, na wierzch wylać rozpuszczona i przestudzona wiśniowa galaretkę. Ponownie całość wstawić do lodówki.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Honorata1 03.08.2012 21:21
oryginalny :)
Honorata1 22.07.2012 21:01
smakowite :)
agogo2 02.06.2012 00:03
dobry
agogo2 02.06.2012 00:03
dobry
Andysz 29.04.2012 10:47
mniam mniammm;))
Kamila/kami007 28.04.2012 11:42
super
Mati13 27.04.2012 21:05
bardzo mi sie podoba
Mysiunia 27.04.2012 21:04
bardzo lubie takie ciasta :)
sylwia / sytofala 27.04.2012 20:43
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak