Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodki deser

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

smietana fix 2 opakowania
czekolada gorzka 1/2 paczka
mleko 2,5 szklanki
herbatniki 5 średnich paczek
margaryna w kostce 1 sztuka
śmietana 30% 620 ml
cukier puder 2/5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
masa krówkowa 2 puszki
budyń śmietankowy 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Słodki deser

Ciasto z pozoru trudne, ale w rzeczywistości łatwe.

Zaczynamy:
Do garnuszka wlewamy mleko, cukier puder oraz oczywiście budyń, mieszamy. Następnie gdy już powstało nam nadzienie będzie gotowe musimy je odstawić do wystygnięcia.


Za pomocą miksera miskujemy wystygnięta mase stopniowo dodajac do niej margarynę. Miskujemy do uzyskania jednolitej konsystencji- by nie było grudek.

NA Foli czy czymś innym wykładamy herbatniki. NA wyłożone herbatniki kładziemy powstałą masę , o której byłą przed chwilą mowa. Oczywiście w dalszym etapie przykywamy ją herbatnkami.

Następnie dwie puszki masy krówkowej ja podgrzewam w rondelku z wodą na gazie, by miała postać płynną. Rozsmarowywuje na herbatnikach. Po rozsmarowaniu jej w pełni wykładamy kolejną warstwę herbatników.

Zajmujemy się kolejna masą:
Rozpuszczoną w wodzie tak w 1/4 szklanki żelatynę dodajemy do ubitej smietany, dodajemy także śmietanę fiz. wykładamy na herbatniki i następnie przykrywamy je nimi. Polecam zostawić troszke masy by udekorować ciasto za pomocą tzw masyznki do wzorków na ciasta.

Na góre ciasta posypujemy startą na tarce gorzką czekoladą.

Gotowe:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kamila/kami007 28.04.2012 11:43
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak