Sposób przygotowania

Suche składniki wsypać do dużej miski.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z doddatkiem cukru i łyżki mąki.
Pozostawić je na jakiś czas w cieplym miejscu, aby ruszyły.
Do miski z suchymi składnikami wlać zaczyn drożdżowy oraz letnią wodę - całość dokładnie wymieszać.
Ciasto ma dość luźną konsystencję, więc składniki łączą się szybko.
Miskę nakryć i pozostawić na 20-30 minut w ciepłym miejscu.
Następnie podrośnięte ciasto przełożyć do keksówki i ponownie pozostawić do podrośnięcia.
Wierzch chleba posypać otrębami i ziarenkami, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220*C i piec ok.40-45 minut, aż skórka chleba zrobi się rumiana.
Wyjąć bochenek z foremki, położyć na kratce i pozostawić do ostygnięcia.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra
  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>Zapraszam serdecznie do przejrzenia moich kulinarnych pomysłów oraz do zapoznania się z przepisami na bardzo różnorodne dania *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)</b>
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kuchareczka2

    super chlebus

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !