Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym

5.0
(59)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym to danie pochodzące z kuchni włoskiej, chociaż warianty z różnymi nadzieniami są popularne również w innych kuchniach. Jest to smaczne i sycące danie, które można podać jako główne danie lub na specjalne okazje.

Składniki:

makaron cannellni 200 gramów
szpinak mrożony 300 gramów
ricotta 150 gramów
parmezan starty 150 gramów
masło 100 gramów
mąka 60 gramów
mleko 700 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
mozzarella starta do posypania

Porada

Jeśli wykorzystamy szpinak świeży to musimy mieć go więcej niż mrożonego, około 500 gramów.

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym

Postępuj zgodnie z opisem przygotowania a danie będzie pełne, smaku, kremowe i aromatyczne. Takie danie to propozycja nie tylko na obiad ale też kolację we dwoje. 

Zanim jednak przeczytasz opis przygotowania zapoznaj się z kilkoma poradami, które warto wiedzieć przed przystąpieniem do gotowania cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym.

1) Gotowanie cannelloni - nie gotuj ich zbyt długo, bo po upieczeniu w piekarniku stanie się zbyt miękkie. Gotuj je więc al dente, by zachowało swoją elastyczność i łatwo się je nadziewało. 

2) Nadzienie ze szpinaka - możesz użyć mrożonego szpinaku, ale pamiętaj, aby po obróbce cieplnej odsączyć go z nadmiaru wody.

3) Sos beszamelowy - postaw na cierpliwość i dokładnie wymieszanie składników. Wtedy unikniesz powstania grudek.

4) Doprawienie dania - postaw na sól, pieprz i gałkę. Te trzy przyprawy wystarczą, aby danie nabrało odpowiedniego aromatu i smaku. 

5) Równomiernie wypełnij cannelloni. To ważne, aby równomiernie się zapiekało danie.

6) Nie zapomnij o dekoracji - najlepiej świeżymi ziołami, natką pietruszki lub bazylią. 

Kroki postępowania

1

Na maśle podsmażamy szpinak, a następnie wyjmujemy go na deskę i kroimy w kilku miejscach. Do miski dodajemy pokrojony szpinak i łączymy z ricottą oraz parmezanem na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałe nadzienie nakładamy do rurek z makaronu i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Krok 1 - Cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym foto
2

Sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, mieszamy z mąką i chwilę podsmażamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem zalewamy cannelloni, a całość posypujemy startą mozzarellą.

Krok 2 - Cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym foto
3

Zapiekamy pod przykryciem 25 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie ściągamy pokrywkę i pozwalamy się zarumienić mozzarelli. Podajemy na ciepło.

Krok 3 - Cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym foto

Czym zastąpić gałkę muszkatołową w beszamelu?  - dowiesz się klikając w ten przepis.

A może masz ochotę wypróbować cannelloni ze szpinakiem i mascarpone?

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 27.12.2013 16:01
Mężusiowi zasmakowało to danie :) dzięki za przepis
smakowita 27.05.2012 21:17
bardzo apetyczne
Aga20 28.04.2012 09:16
Uwielbiam canelloni ze szpinakiem;)
sylwia / sytofala 27.04.2012 20:41
nie mogę się doczekać świeżego szpinaku :)
elaa 27.04.2012 19:25
smaczne
Katarzyna87 27.04.2012 17:48
super
Magdalena67 27.04.2012 17:34
Lubię takie smaki
Magdalena67 27.04.2012 17:34
Lubię takie smaki
Magdalena67 27.04.2012 17:30
Lubię takie smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak