Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 3 szklanki
jajko 2
cukier 1/2 szklanki
margaryna 1/2 kostki
miód prawdziwy 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
orzechy włoskie 30 dkg
cukier 5 łyzek
margaryna 10 dkg
miód prawdziwy 2 łyżki
budyń waniliowy 2
mąka pszenna 1 łyżka
mleko 3 szklanki
cukier 4 łyżki
margaryna palma 20 dkg
cukier wanilinowy 1
dżem wiśniowy 1 mały słoiczek
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe

Kroki postępowania

1
Z 3 szklanek mąki , 2 jajek, pół szklanki cukru , pół margaryny, 2 łyżek miodu , proszku do pieczenia i sody zagnieść zwarte ciasto- podzielić na pół. ( ja tę wierzchnią warstwę ciasta robię troszkę cieńszą)
Krok 1 - Ciasto orzechowe foto
2
wylepić blaszkę ciasrem i upiec na żłoty kolor.
Krok 2 - Ciasto orzechowe foto
3
Orzechy posiekać . Margarynę miód i cukier rozpuścić w rondlu , dodać orzechy i chwilę pogotować.
Krok 3 - Ciasto orzechowe foto
4
Drugą częćś ciasta wylepić blachę i na nie położyć masę orzechową równomiernie rozprowadzoną po calym cieście . Upiec.
Następnie ugotować budyń: połowę mleka zagotować a w drugiej rozmieszać obie mąki , budyniową i pszenną wraz z cukrem wlać na gotujące mleko i mieszając ugotować budyń. ostudzić i wkręcić w utarte masło lub margarynę.
Krok 4 - Ciasto orzechowe foto
5
Gdy ciasta są już zimne przekładamy. Na pierwszy upieczony placek wykładamy dzem , , równo i cienko rozsmarowujemy. Na dzem kładziemy masę budyniową i na to kładziemy placek ze skorupką orzechową, lekko ugniatamy.
Krok 5 - Ciasto orzechowe foto
6
Ciasto najlepiej smakuje na drugi i 3 dzień jak odmięknie.
Krok 6 - Ciasto orzechowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 24.04.2014 17:53
uwielbiam takie ciasta
Grażyna13 05.04.2014 09:42
Pycha, moje smaki :)
Seba 03.04.2014 08:45
Pyszne ciasto
Grażyna13 02.04.2014 11:24
Podoba mi się :)
teresa18 01.07.2013 16:43
uwielbiamy to ciasto
Milena87 04.06.2013 13:43
bardzo lubię orzechowe ciasto
goofy9 23.04.2013 22:49
o świetne ciasto, w tym roku identyczne robiłam na święta
Iwona32 19.04.2013 11:30
ciasto pychota;;;;;
Motorek 14.04.2013 11:01
bardzo fajny przepis
annagebalska 29.01.2013 09:39
poezja
Łukasz15 22.10.2012 17:52
bardzo dobre
Aneta41 09.09.2012 21:34
pyszota!
Stenka 08.09.2012 08:07
bardzo lubie to ciasto i często robię
alaaa 13.07.2012 20:48
fajnie wygląda,,orzechowe bardzo lubię
andzia123 25.05.2012 19:02
super
IZABELA29 28.04.2012 12:34
uwielbiam orzechowe ciasta .....
anemon 28.04.2012 08:00
Lubię takie warstwowe przekładańce, zwłaszcza jak można je upiec wcześniej, bo z każdym dniem są lepsze.
agnieszka137 27.04.2012 21:33
pycha to ciacho
Mysiunia 27.04.2012 21:02
bardzo smaczne :)
halina55 27.04.2012 20:32
Super!
Sroczka 27.04.2012 16:02
Przepyszne ciasto. Poproszę kawałek.
EWI 27.04.2012 15:47
pycha
fijolek91 27.04.2012 13:24
pysznie
ben-ka 27.04.2012 11:56
aż ślinka cieknie:}
Ewa6274879 27.04.2012 11:54
świetne ciacho, chyba w końcu przekonam się do orzechów włoskich :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak