Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z pomidorów po egipsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 750 g
szalotka 1 szt.
czosnek 1 ząbek
oliwa 3 łyż.
sok z cytryny 1 łyżecz.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
bazylia 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pomidorów po egipsku

Kroki postępowania

1
Pomidory umieszczam w misce, zalewam wrzątkiem, tak żeby całkowicie je przykrył. Pozostawiam na 5 minut, następnie przekładam na sito i wstawiam pod bieżącą, zimną wodę. Za pomocą ostrego noża zdejmuję skórkę i kroję pomidory na plastry. P
Krok 1 - Sałatka z pomidorów po egipsku foto
2
Szalotkę i czosnek siekam jak najdrobniej, następnie przesypuje do miseczki, dodaję oliwę i po szczypcie soli oraz pieprzu. Odstawiam. Pokrojone pomidory układam w salaterce i polewam sosem, mieszając palcami.
Krok 2 - Sałatka z pomidorów po egipsku foto
3
Przed podaniem sałatkę skrapiam sokiem z cytryny, posypuję solą i mniej więcej łyżką świeżo posiekanej bazylii. Sałatkę należy podawać w temperaturze pokojowej, a nie z lodówki, ponieważ nie będzie już taka smaczna.
Krok 3 - Sałatka z pomidorów po egipsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 21.01.2013 12:30
no właśnie o to samo chciałam zapytać... nie widzę żadnych przypraw charakterystycznych dla tego rejonu aczkolwiek bardzo smakowita ta sałatka
elaa 27.04.2012 19:25
co jest egipskiego w tej sałatce?
EWI 27.04.2012 15:48
mniam
fijolek91 27.04.2012 13:26
ciekawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak