Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ananasowo-kokosowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 szt.
ananas 1 puszka
budyń śmietankowy 1 szt.
żółtko jajek 4 szt.
margaryna 1 kostka
sok z cytryny 2 łyż.
cukier 1 łyż.
mleczko kokosowe 3 łyż.
woda 1/2 szkl.
wiórki kokosowe 200 g
cukier 1 szkl.
białko 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ananasowo-kokosowe

Kroki postępowania

1
Poncz: W małej misce łączę sok z cytryny, cukier, wodę i mleczko kokosowe. Ponczem nasączam ostudzony biszkopt. Krem: Ananasa odsączam z soku i kroję w niewielką kostkę. Na soku gotuje budyń śmietankowy. Soku powinna być 1 szklanka, jeśli jest mniej uzupełniam szklankę wodą lub mleczkiem (sokiem) z kokosa. W tym celu do rondla wlewam sok ananasowy, mleczko kokosowe, dodaje żółtka i cukier i gotuje aż do zgęstnienia budyniu, często mieszam. Gdy budyń przestygnie miksuję go z miękką margaryną. Na końcu dodaje do masy pokrojonego ananasa.
Krok 1 - Ciasto ananasowo-kokosowe foto
2
Krem wykładam na nasączony biszkopt. Beza kokosowa: Białka ubijam na sztywna pianę z cukrem i wiórkami kokosowymi. Piekę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 200°C przez 20-25 minut. Po przestygnięciu bezę wykładam na krem.
Krok 2 - Ciasto ananasowo-kokosowe foto
3
Ciasto wstawiam do lodówki.
Krok 3 - Ciasto ananasowo-kokosowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna28 27.04.2012 13:33
bardzo mi się podoba, na pewno wypróbuje przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak