Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Imbirowo- miodowo- sojowe udka z kurczaka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka z kurczaka 8 duże
imbir 7 cm
sos sojowy 70 ml
miód 3 łyżka
olej rzepakowy 5-6 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 czubata łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Imbirowo- miodowo- sojowe udka z kurczaka

Udka z kurczaka dokładnie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Imbir obieramy ze skórki, ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy sos sojowy, olej, miód oraz słodką paprykę, dokładnie mieszamy. Marynatą smarujemy dokładnie mięso i wkładamy do lodówki w niedużym naczyniu na 12 godzin. W tym czasie kilka razy mięso mieszamy, aby dokładnie się zamarynowało. Po tym czasie przekładamy do żaroodpornego naczynia wraz z marynatą. Pieczemy około 80 minut w temperaturze 170 stopni. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody- ale nie za dużo, aby skórka po upieczeniu była chrupiąca.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 16.11.2013 17:28
wow-ale świetne smaki
BernadettaP 03.05.2012 07:24
Nazwa nieco niezamierzona, ale faktycznie przeważa smak imbiru, ale miód z soją są mniej więcej na równi:)
pacpaw 27.04.2012 22:58
kolejność w nazwie świadczy też o mocy danego smaku? tzn. udka były najbardziej imbirowe, potem miodowe a na końcu sojowe? :o)
Kikiriki 27.04.2012 19:29
fajne
treonina 27.04.2012 00:43
połączenie soi i miodu to naprawdę coś genialnego! polecam bo warto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak