Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż na mleku napęczniały piwem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 100 g
mleko 300 ml
piwo 0.5 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat do smaku
cynamon do smaku
cukier do smaku
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż na mleku napęczniały piwem

Kroki postępowania

1
Ryż brązowy gotujemy w 1 szklance wody 30 minut. Po tym czasie przekładamy go do miseczki, wlewamy pół szklanki piwa i odstawiamy na godzinę pod przykryciem, by napęczniał i przeszedł lekko piwnym smakiem.
Krok 1 - Ryż na mleku napęczniały piwem foto
2
Następnie gotujemy mleko i dodajemy zawartość z miseczki- ryż. Gotujemy kilka minut. Co chwilę mieszamy.
Krok 2 - Ryż na mleku napęczniały piwem foto
3
Całość z garnuszka przekładamy do miseczki i przyprawiamy do smaku cynamonem i przyprawą korzenną a także cukrem. Śniadanie Tylko dla dorosłych;)
Krok 3 - Ryż na mleku napęczniały piwem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 10.10.2014 21:23
Nowatorski pomysł na ryż, ciekawy :)
daria899 08.05.2013 00:33
to co lubie:)
Bernadeta1 28.02.2013 21:38
tak przygotowanego ryżu nie jadłam
wlicka 25.02.2013 09:27
fajne
jasiek 16.06.2012 11:05
zdrowy
Ewelina47 09.06.2012 19:29
ooo fajny pomysł
manaika 20.05.2012 00:17
smak dzieciństwa
manaika 20.05.2012 00:17
smak dzieciństwa
Ewa6274879 08.05.2012 08:25
ciekawy pomysł, ale zmotoryzowanym bezpieczniej zjeść na kolację ;)
treonina 01.05.2012 21:56
to coś nowego!
pacpaw 30.04.2012 23:45
z tym piwem to dałeś wymyśliłeś :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak