Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortille z chilli con carne

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka kukurydziana 35 dag
sól
czosnek
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tortille z chilli con carne

FARSZ:
70 dag mieszanego mięsa mielonego,
p. kukurydzy,
p. czerwonej fasoli,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
1/2 czerwonej papryczki chilli,
mała puszka przecieru pomidorowego,
2 łyżki pikantnego ketchupu,
sól, pieprz,
2 szczypty przyprawy do dań meksykańskich,
olej.

1. Mąkę zagnieść z łyżką oliwy, szczypta soli i czosnku z kostki. Dolać ok. szkl. przegotowanej, chłodnej wody. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkowywać na placki o średnicy pk. 20-25cm (w zależnośco od wielkości naszej patelni). Smażyć na prawie suchej patelni, aż brzegi placka będą się zawijały do środka.

2. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mięso, smażyć ok. 4 min. Dodać przecier, osączoną kukurydzę i fasolę,posiekaną papryczkę chilli dodać troszkę gorącej wody i dusić ok. 15 min na małym ogniu, często mieszając. Przyprawić do smaku. Nakładać na gorące tortille, zawijać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 30.07.2013 23:51
muszą być smaczne
alaaa 28.06.2013 20:04
ciekawy pomysł
[email protected] 16.03.2013 03:55
uwielbiam fasolę więc to danie musi byc pyszne
Piotr24 26.04.2012 21:55
muszę spróbować
motylwe 26.04.2012 19:19
super-pycha
Paweł10 26.04.2012 18:00
smaczne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak