Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowiec AGUSI

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 80 dag
drożdże 8 dag
jaja 7 szt
cukier 1 szkl
śmietana 1 szkl
mleko 1/2 szk
margaryna 1 szt
Nadzienie:
mak 80 dag
cukier 25 dag
margaryna 15 dag
jajko 5 szt
miód 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: makowiec AGUSI

Drożdże rozetrzeć ze śmietaną , margarynę rozpuścić , jaja ubić z cukrem dodać drożdże ze śmietaną , ubite jaja , mleko tłuszcz. i mąkę Dobrze wyrobić i do lodówki na ok 12 godzin.Mak zalać gorącą wodą i zostawić na noc i zemleć 2-krotnie przez maszynkę. Margarynę rozpuścić , żółtka ubić z częścią cukru , miód zagotować i zaparzyć nim białka ubite z resztą cukru. Wszystkie składniki masy razem wymieszać.Ciasto podzielić na 4 części Każdą z nich rozwałkować , posmarować masą makową , zwinąć jak roladę i zawinąć Tak przygotowane makowce pozostawić do wyrośnięcia , a następnie piec ok. 40minut w temp. 180.C. Wystudzić i polukrować

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

melonik 28.04.2012 21:06
mnam mniam mniam mniamm
iziona 27.04.2012 13:23
Piękny:)
Emilia22 26.04.2012 14:44
pycha
zdzichu 26.04.2012 14:25
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak