Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż na gęsto z jabłkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
woda 2 szklanki
sól szczypta
jabłko 4 sztuki
cynamon 2 łyżki
cukier kryształ 4 łyżki
masło "Smakowita" 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż na gęsto z jabłkiem

Kroki postępowania

1
1. Ryż dokładnie opłukać. Do garnka wlać wodę, posolić ją i zagotować. Następnie wsypać ryż i gotować na małym ogniu do wchłonięcia całego płynu. Ryż przykryć pokrywką, zawinąć w ręcznik i włożyć pod koc na 30 min.
Krok 1 - Ryż na gęsto z jabłkiem foto
2
2. Jabłka umyć, obrać i rozdrobnić na tarce warzywnej - na małych oczkach. Dodać cynamon i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Ryż na gęsto z jabłkiem foto
3
3. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Do środka wsypać 1/2 porcji ryżu, 2 łyżki cukru, 2 łyżki masła, 1/2 porcji jabłek z cynamonem. Na wierzch znowu kładziemy po kolei pozostałe składniki : ryż, cukier, masło, jabłka z cynamonem.
4
4. Naczynie nakrywamy pokrywką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 min. / 180 st. C
Smacznego !
Krok 4 - Ryż na gęsto z jabłkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 29.05.2013 16:03
tez tak robie i jest pysznie
Angelika10 18.05.2013 23:39
pycha taki ryż
Tomek13 25.02.2013 17:44
super
Tomek13 25.02.2013 17:44
super
Magda60 25.02.2013 12:52
polecam
Katarzyna54 10.02.2013 15:25
pycha
Gosia20 17.10.2012 11:01
mmm super
restauracjadomowa 06.10.2012 20:48
mniam, smaki z dzieciństwa, mooja babcia robiła taki ryżyk z jabłkami:)
pestka 05.09.2012 17:10
Często to robię - pyszne
fijolek91 18.07.2012 17:06
wygląda ciekawie:)
Justyna/Dzastus 05.07.2012 14:10
ojejku jak ja dawno tego nie jadłam. Pychota ! :)
Piotr-21 30.06.2012 22:45
pycha
LuKaSz4761 30.06.2012 07:55
super
LuKaSz4761 30.06.2012 07:55
super
smakoszek 11.06.2012 11:44
czuję ten zapach jabłek i cynamonu,aż ślinka cieknie:)
koala 06.06.2012 02:48
po prostu przepyszny :)
Fiffi 31.05.2012 16:46
nigdy tekiego ryżu nie robiłam, ale nic straconego...
edi 29.05.2012 12:22
uwielbiam:)
IrenaM 24.05.2012 23:02
to jest mój smak z dziecisńtwa :)
Barbara/zuza22_85 15.05.2012 11:09
smaczne
irenka 11.05.2012 13:15
pyszności
magduś83 06.05.2012 20:03
dawno nie robilam ale uwielbiam:)
Izabela/bella81 06.05.2012 11:22
kuszący przepis :)
joanna43 06.05.2012 00:33
smak dzieciństwa
Izabela28 05.05.2012 20:21
smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak