Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 g
mąka pszenna 3 szkl.
drożdże 60 g
cukier puder 1 łyż.
śmietana 18 proc 250 g
cukier waniliowy 8 g
marmolada 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą

Kroki postępowania

1
Z 1/3 szklanki śmietany, świeżych drożdży i cukru robię rozczyn, pozostawiam w cieple do wyrośnięcia. Margarynę siekam z mąką i cukrem waniliowym, ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodaję wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany, zagniatam ciasto. Pozostawiam w lodówce na całą noc, przykryte folią. Kolejnego dnia ciasto wyjmuję i wyrabiam. Wałkuję na grubość około 4 mm, wycinam rogaliki (przy pomocy naprawdę dużego talerza wycinam koło, dzielę je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kładę łyżeczkę marmolady, zawijam w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika).
Krok 1 - Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą foto
2
Układam je na wysmarowanej tłuszczem formie lub na papierze do pieczenia.
Krok 2 - Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą foto
3
Piekę w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut, aż rogaliki będą rumiane. Lukruję lub posypuję cukrem pudrem.
Krok 3 - Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 13.08.2012 19:42
super
Misiabe 26.04.2012 19:46
pychotki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak