Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki Choinki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
proszek do pieczenia 1 łyżecz.
jajko 1 szt.
cukier 100 g
mleko 150 ml
olej 6 łyż.
miód 4 łyż.
czekolada stopiona 50 g
serek kremowy 300 g
masło 250 g
cukier puder 1,75 szkl.
barwnik zielony 1 szczypta
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyż.
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki Choinki

Kroki postępowania

1
Muffiny: W jednej misce mieszam suche składniki (mąkę, sodę, proszek, przyprawę do piernika i cukier), a w drugiej misce mieszam mokre składniki (mleko, jajko, olej, stopioną czekoladę i miód). Następnie łączę razem suche składniki z mokrymi i ubijam mikserem. Ciastem napełniam 12 papierowych foremek do muffinek (papilotek), napełniam je do 2/3 wysokości. Piekę muffiny około 15-20 minut w temperaturze ok.180-190*C.
Krok 1 - Muffinki Choinki foto
2
Krem: Masło ucieram do białości. Stopniowo dodaję cukier puder cały czas ucierając. Następnie także stopniowo dodaję serek kremowy i dalej ucieram. Na końcu dodaję zielony barwnik i mieszam dokładnie.
Krok 2 - Muffinki Choinki foto
3
Wstawiam krem do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzony krem nabieram łyżeczką, nakładam na babeczkę, wstawiam do lodówki, następnie kładę kolejną łyżeczkę kremu, znów wstawiam do lodówki i powtarzam czynność. Dekoruję cukrowymi gwiazdkami. Przechowuję babeczki z kremem w lodówce.
Krok 3 - Muffinki Choinki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 03.08.2012 22:59
zjadłoby się smaczne :)
Adamorek 02.08.2012 21:13
świąteczne
Małgorzata106 30.07.2012 21:27
super
stokrotka 26.04.2012 21:28
ale fajne zielone
Misiabe 26.04.2012 19:47
Ale smakowicie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak