Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa marokańska z ciecierzycą i soczewicą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica 250 g
ciecierzyca 410 g
pomidory 820 g
cebula 1 szt.
czosnek 3 ząbki
oliwa 1 łyż.
Kolendra cała Prymat 3 łyżecz.
chili 1/2 łyżecz.
wywar warzywny 1 litr
kolendra 1/3 szkl.
natka pietruszki 1/3 szkl.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
imbir 30 kawałek
kumin 2 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa marokańska z ciecierzycą i soczewicą

Kroki postępowania

1
W garnku lub dużym rondelku rozgrzewam oliwę, smażę w nim przez około 5 minut posiekaną cebulę, aż się zezłoci.
Krok 1 - Zupa marokańska z ciecierzycą i soczewicą foto
2
Dodaje do niej posiekany czosnek, imbir, kolendrę, kumin i chili. Smażę wszystko to kolejną minutę. Soczewicę płuczę, zalewam wrzątkiem, odcedzam. Dodaje do garnka soczewicę, pomidory i bulion. Następnie gotuje przez pół godziny. Dodaje osączoną z puszki ciecierzycę, gotuje kolejne 10 minut. Zupę doprawiam solą i pieprzem.
Krok 2 - Zupa marokańska z ciecierzycą i soczewicą foto
3
Zdejmuje garnek z ognia, dodaje posiekaną kolendrę i natkę pietruszki. Zupę nalewam na talerze i podaje z naturalnym jogurtem oraz natką pietruszki.
Krok 3 - Zupa marokańska z ciecierzycą i soczewicą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata92 13.03.2017 10:02
Pożywna :)
cooleczka 29.10.2012 18:48
coś dla mnie
halina55 26.04.2012 12:21
uwielbiam takie kompozycje
EWI 26.04.2012 09:53
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak