Sposób przygotowania

W moździerzu połączyć wszystkie suszone zioła i rozdrobnić je tak, aby pozostały małe kawałki - najlepiej nie ucierać, ale ubijać.
Nie rozdrabniać ziół w elektrycznym młynku, gdyż zmieli je na mączkę!
Do malaksera wsypać sól ziarnistą, zmielić pulsacyjnie kilka razy - dodać zioła i mielić, aż powstanie drobnoziarnista sól.
Pozostawić na kilkanaście minut, aby sól ostygła (mielenie podnosi jej temperaturę !) - następnie przesypać do szczelnego słoiczka.
Dobrze, aby słoiczek był ciemny - sól zachowa na dłużej ładny kolor i nie wyblaknie.

Używać do potraw gotowanym/pieczonych, do surówek/sałatek, sosów, kanapek, zup... Ja uwielbiam kanapki z pomidorem lub twarogiem posypane tą solą :)

Komentarze

  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>Zapraszam serdecznie do przejrzenia moich kulinarnych pomysłów oraz do zapoznania się z przepisami na bardzo różnorodne dania *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)</b>
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !