Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka marmurkowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl.
masło 250 g
jajko 6 szt.
cukier 1 szkl.
mąka ziemniaczana 3/4 szkl.
kakao 1,5 łyż.
proszek do pieczenia 1,5 łyżecz.
cukier 1 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka marmurkowa

Kroki postępowania

1
Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę. Ze szklanki mąki odsypuję czubatą łyżkę, a pozostałą mąkę mieszam z proszkiem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Masło roztapiam. Mąkę dodaję do masy jajecznej, na końcu dodaję roztopione ostudzone masło. Miksuję dokładnie.
Krok 1 - Babka marmurkowa foto
2
Ciasto dzielę na pół. Do jednej części dodaję odsypaną mąkę, mieszam. Do drugiej części dodaję łyżkę ciemnego kakao i szczyptę proszku do pieczenia, mieszam. Formę na babkę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą lub mąką, wylewam do formy łyżką na przemian część ciasta białego, a an to część ciemnego ciasta. Widelcem mieszam lekko ciasto w kilku miejscach.
Krok 2 - Babka marmurkowa foto
3
Piekę około 35 min w temp. 175*C.
Krok 3 - Babka marmurkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak