Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik po kastylijsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

comber króliczy 2 sztuki
olej rzepakowy 3 łyżki
papryka żółta 1
migdały 5 sztuk
orzeszki pini (prażone) 1 łyżka
wywar warzywny 200 ml
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
rozmaryn 1-2 gałązki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
ryż (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: Królik po kastylijsku

Kroki postępowania

1
Comber króliczy oprószamy solą i płatkami chili. Na patelni rozgrzewamy olej.
Krok 1 - Królik po kastylijsku foto
2
Rumienimy comber z dwóch stron na dużym ogniu. Usmażone mięso przekładamy do miseczki.
Krok 2 - Królik po kastylijsku foto
3
Na pozostały na patelni olej wrzucamy pokrojoną w kostkę(paski) żółtą paprykę.
Krok 3 - Królik po kastylijsku foto
4
Migdały i orzeszki Pini ucieramy w moździerzu.
Krok 4 - Królik po kastylijsku foto
5
Smażymy na dużym ogniu. Gdy papryka się zarumieni dodajemy potłuczone moździerzu orzeszki Pini i migdały wraz z bułką tartą.
Krok 5 - Królik po kastylijsku foto
6
Chwilę smażymy do zarumienienia bułki tartej.
Krok 6 - Królik po kastylijsku foto
7
Zawartość patelni wsypujemy do wywaru warzywnego.
Krok 7 - Królik po kastylijsku foto
8
Miksujemy na jednolity sos. Solimy do smaku i wrzucamy gałązki rozmarynu.
Krok 8 - Królik po kastylijsku foto
9
Gotujemy na małym ogniu kilka minut zagęszczając sos (po ugotowaniu rozmaryn wyrzucamy).
Krok 9 - Królik po kastylijsku foto
10
Tak przygotowanym sosem polewamy usmażony comber króliczy. Podajemy z ugotowanym ryżem. Smacznego.
Krok 10 - Królik po kastylijsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 13.10.2012 20:28
super
Natalia/tubisiek 18.07.2012 08:10
wspaniały na rodzinny obiad :)
max1980 28.04.2012 22:02
super
Jolanta_P-S 28.04.2012 06:35
chyba jednak wpadnę na tego królika;)
Sroczka 26.04.2012 14:09
Jestem ciekawa smaku, bo wygląda wspaniale.
Beatris 26.04.2012 13:49
Gratuluję wygranej. W pełni zasłużone. Przepis rewelacyjny.
pioge7 26.04.2012 08:14
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak