Sposób przygotowania

Kaszę przepłukać zimną wodą i przelać wrzątkiem, następnie zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody i pod przykryciem ugotować oraz wystudzić.
1/2 szklanki cukru rozpuścić na patelni z dodatkiem 2 łyżek wody do powstałego syropu dodać otartą skórkę z cytryny i cynamon, dołożyć obrane i pokrojone w mniejsze cząstki jabłka i tylko potrząsając delikatnie patelnią smażyć kilka minut jabłka.
Białka ubić na sztywno i dodać do nich cukier puder i jeszcze chwilę razem ubić na koniec wymieszać z mąką ziemniaczaną i wiórkami kokosowymi.
Do zimnej kaszy dodać 2 żółtka oraz resztę cukru, dokładnie wymieszać. Małe miseczki nadające się do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką tartą na dnie ułożyć porcję kaszy na niej ułożyć warstwę odsączonych z syropu jabłek, przykryć je resztą kaszy, a na niej ułożyć kokosową bezę na środku której umieścić po łyżeczce dżemu.
Piekarnik nagrzać do temp. 200st i wstawić do niego deser na 15min po tym czasie zmniejszyć temp do 120 st i dosuszyć w niej bezę jeszcze około 15 min.
Podawać gorące, ale na zimno też jest dobre.

Komentarze

  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Uwielbiam kaszę jaglaną na słodko.To coś dla mnie.I jakie zdrowe.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Cukiereczek13

    super :))
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    edita15

    zdrowe i smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    tom

    zdrowe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kikiriki

    fajne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    pychota

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !