Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik jagodowy na zimno

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl.
margaryna 100 g
cukier 2 łyż.
jajko 1 szt.
jogurt naturalny 2 łyż.
proszek do pieczenia 1/4 łyżecz.
jagody 500 g
woda 125 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 30 g
śmietana 30% 250 g
cukier 200 g
śmietana 30% 200 g
cukier puder 1 łyżecz.
twaróg 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik jagodowy na zimno

Kroki postępowania

1
Spód: Margarynę siekam na mniejsze kawałki, dodać resztę składników i zagniatam na gładkie ciasto. Wałkuję ciasto, wykładam na okrągłą formę, nakłuwam widelcem. Piekę w nagrzanym piekarniku do zrumienienia ok. 20 minut. Warstwa jagodowa: Żelatynę zalewam wodą, pozostawiam do napęcznienia na ok. 5 minut, potem zagrzewam mocno w mikrofali lub na małym ogniu, by się dokładnie rozpuściła. Ubijam kremówkę na sztywno. Osobno miksuję jagody, dodaję ser, cukier i mieszam aż masa będzie gładka. Nie przerywając miksowania wlewam ciepłą żelatynę, a potem porcjami dodaję ubitą śmietanę.
Krok 1 - Sernik jagodowy na zimno foto
2
Wykładam jagodową masę na zimny spód, przykrywamy folią spożywczą i odstawiam na 2 godziny lub na całą noc do lodówki. Wykładam sernik na talerz. Ubijam śmietanę kremówkę z pudrem i wykładam na sernik.
Krok 2 - Sernik jagodowy na zimno foto
3
Dekorujemy każdy kawałek jagodami osączonymi z syropu lub borówkami amerykańskimi.
Krok 3 - Sernik jagodowy na zimno foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 06.04.2014 10:49
Super ciacho:)
Mysiunia 16.12.2012 12:45
wygląda przepieknie! Na pewno przesmaczny :)
ilka_86 30.08.2012 19:16
dziękuję:)
Katarzyna59 11.05.2012 21:50
pysznie wygląda
dwa pokoje z kuchnią 25.04.2012 23:29
zjadłabym taki z chęcią!
max1980 25.04.2012 22:43
cudny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak