Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto dyniowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 g
jajko 5 szt.
cukier puder 1,5 szkl.
mąka pszenna 2 szkl.
cukier waniliowy 1 łyżecz.
proszek do pieczenia 1 łyżecz.
dżem wiśniowy 1/2 słoika
dynia 300 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto dyniowe

Kroki postępowania

1
W jednej misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dynię ścieram na tarce lub miksuję za pomocą blendera, odciskam na sitku z nadmiaru soku.
Krok 1 - Ciasto dyniowe foto
2
Jajka ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle ubijając dodaję partiami rozpuszczoną margarynę lub masło i wymieszane suche składniki. Następnie dodaję startą dynię i delikatnie mieszam łyżką. Ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę ok. 1 godziny.
Krok 2 - Ciasto dyniowe foto
3
Przestudzone ciasto smaruję dżemem i dekoruję kruchym ciastkiem wyciętym na kształt dyni.
Krok 3 - Ciasto dyniowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wedith1 02.08.2012 13:19
Ciekawe ciacho, pewnie smakuje pysznie!
Misiabe 25.04.2012 13:43
Super wygląda!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak