Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto buraczane czekoladowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
cukier 300 g
jajko 3 szt.
buraki 4 szt.
czekolada gorzka 100 g
cukier waniliowy 1 łyżecz.
mąka pszenna 300 g
sól 1/4 łyżecz.
rodzynki 1/2 szkl.
polewa czekoladowa 1/2 szkl.
orzechy włoskie 1/2 szkl.
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto buraczane czekoladowe

Kroki postępowania

1
Buraki myję dokładnie i gotuje je do miękkości, po ostudzeniu obieram ze skórki i ścieram je na drobnych oczkach na tarce.
Piekarnik nagrzewam do 190 stopni C.
Gorzką czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam w kąpieli wodnej, odstawiam do ostudzenia. Miękkie masło miksuję z cukrem na biały gęsty krem. Stopniowo dodaje jajka i cukier waniliowy, miksuję. Do kremowej masy dodaje ostudzoną roztopioną gorzką czekoladę i drobno starte buraki, delikatnie mieszam. Dodaje do tego przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, solą oraz drobno posiekanymi orzechami, dokładnie mieszam wszystko z ciastem.
Krok 1 - Ciasto buraczane czekoladowe foto
2
Ciasto wylewam do keksówki. Piekę około 50 minut.
Krok 2 - Ciasto buraczane czekoladowe foto
3
Ostudzone ciasto dekoruję czekoladową polewą i połówkami orzechów włoskich.
Krok 3 - Ciasto buraczane czekoladowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 18.12.2012 19:33
ciasto z buraczkami jeszcze nigdy nie widziałem. A chęcią też takie skosztuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak