Sposób przygotowania

Schab myjemy i osuszamy. Obtaczamy go w soli i zawieszamy w suchym, przewiewnym miejscu z temperaturą troszkę niższą od pokojowej (ok. 14 stopni). W taki miejscu schab trzymamy 2-3 miesiące. Średnio raz w tygodniu sprawdzamy czy jest w dalszym ciągu obtaczany w soli. Jeśli soli nie będzie schab ponownie nacieramy dokładnie solą (pamiętajmy, też że część soli pod wpływem płynów z mięsa będzie się skraplać także warto czymś wyścielić podłogę, aby nie pobrudzić). Ze spożyciem nie musimy czekać tych kilku miesięcy. Pojedyncze plasterki (kawałki) można odkrajać stopniowo już po paru tygodniach. Pamiętajmy tylko aby odkrojone miejsca smarować solą. Smacznego.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    safcia

    musi być pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Elżbieta15

    ciekawe
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    apetycznie wygląda
  • 1
    56
    Opublikowano

    Sroczka

    Bardzo ciekawy przepis. Muszę kiedyś wypróbować.
  • 1
    original
    Opublikowano

    K&J

    fajna nowość
  • 2
    original
    Opublikowano

    Mirka-Ludomila

    apetyczny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !