Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z kurczaka w miodowo-cytrynowej marynacie

3.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 500 gramów
czosnek 1 ząbek
Rozmaryn suszony Prymat 1/4 łyżeczki
oliwa 1 łyżka
sok z cytryny 4 łyżki
cytryna 4 plastry
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
miód 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka w miodowo-cytrynowej marynacie

Mięso dokładnie umyć i osuszyć.

Cytrynę umyć i sparzyć. Przekroić na pół i pokroić na plasterki. Z drugiej połowy wycisnąć sok.

Miód wymieszać z oliwą. Dodać przeciśnięty czosnek, rozmaryn, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Mięso dokładnie nasmarować przygotowaną marynatą i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Obłożyć plasterkami cytryny, polać pozostałą marynatą i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut.

W czasie pieczenia mięso od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem. Podawać z ulubionymi dodatkami. Moimi były "frytki z selera" i sałatka selerowa z żurawiną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 25.04.2012 23:25
myślę że to super pozycja do mojego zeszytu przepisów :)
Ewa104 25.04.2012 13:28
Rewelacyjnie wygląda,piękne zdjęcie pysznego mięska.
EWI 25.04.2012 09:29
pycha
pioge7 25.04.2012 07:16
pięknie podane
banaszak1994
banaszak1994 25.04.2012 00:20
może być dobre :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak