Sposób przygotowania

Zagotować wodę z dodatkiem ziela angielskiego,liści laurowych,pieprzu, pokrojonych w plastry cebul i obranych ząbków czosnku. Płomień zmniejszyć tak,by woda się nie gotowała.Włożyć szynkę surową,wędzoną, by cała była pokryta wodą.Ma się parzyć a nie gotować, temp. wody powinna mieć ok.80 stopni. Średnio czas parzenia u mnie to 1 godzinę na 1 kg mięsa, czyli w tym przypadku 1 godzinę i 48 minut. Zaraz po wyłączeniu gazu włożyć szynkę do bardzo zimnej wody na kilka minut, aby szynka stężała i zatrzymała wewnątrz soczystość. Wyjąć ją,osuszyć i w sumie już można podawać z chrzanem,sosem lub bez żadnych dodatków.Można podawać na ciepło i na zimno.Smak jest rewelacyjny. Wywar z parzenia szynki przecedziłam przez sitko i wykorzystałam jako bazę do żurku.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    iziona

    Wygląda obłędnie pysznie jak dla takiego mięsożercy jak ja:) nie ma to jak domowa szyneczka.
  • 1
    original
    Opublikowano

    danusia19671

    Taka jak lubię
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Ja zaczęłam od boczków teraz kolej na szyneczkę
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pysznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !