Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klops ze szpinakiem i bryndzą z pieczonymi ziemniaczkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone z indyka 1 kg
pietruszka zielona 2 natki
Musztarda francuska Prymat 3 łyżeczki
sól
pieprz
chilli w płatkach
papryka czerwona 1 sztuka
szpinak świeży garść
ziemniaki
oliwa 2 łyżki
bryndza 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Klops ze szpinakiem i bryndzą z pieczonymi ziemniaczkami

Paprykę pieczemy, lub grillujemy, obieramy ze skórki, kroimy w paseczki, szpinak myjemy, ser kroimy w paseczki.

Mięso mielone mieszamy z drobno posiekaną pietruszką, musztardą, przyprawiamy solą pieprzem i chilli, dobrze ręką ugniatamy. Gotowe wykładamy na stół, formujemy prostokąt, wzdłuż układamy paprykę, ser i delikatnie zwijamy w klopsa.

Klopsa smażymy na patelni bez tłuszczu z każdej strony, następnie wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, smarujemy pędzelkiem oliwą, układamy na blaszce.

Do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni wkładamy blaszkę z ziemniakami (na niższy poziom), nad nimi wkładamy kratkę z klopsem. Całość pieczemy 45 minut. (ziemniaki w połowie należy obrócić na drugą stronę).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcela 25.07.2012 13:20
cudnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak