Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek marysia

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 szt
cukier 1 szkl
mąka 6 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 3 łyżki
orzechy 30 dag
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka tortowa 2 łyżki
miód 5 łyżki
białko 6 szt
cukier 30 dag
Krem:
mleko 1/2 l
cukier waniliowy 1 opakowanie
żółtko jajek 6 szt
cukier 4 łyżki
masło 1 kostka
mąka ziemniaczana 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: placek marysia

Ubijamy białka, dodajemy żółtka z cukrem i ubijamy dalej. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia Na koniec dodajemy kakao. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 175 stopni. Biszkopt przekrawamy na 2 części.2. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy pokrojone orzechy, mieszamy z resztą składników. Pieczemy w temp 180 stopni przez 30 minut. Odlewamy pół szklanki mleka, resztę gotujemy z cukrem waniliowym. Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy mąkę i resztę mleka. Wszystko wlewamy do mleka i gotujemy budyń. Przestudzony budyń dodajemy do utartego masła. Przełożenie ciasta: biszkopt- masa-placek orzechowy-masa- biszkopt-na placek wylewamy polewę czekoladową i mozna posypać wiórkami kokosowymi

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 27.07.2012 16:24
apetycznie wygląda
misia53 24.04.2012 19:39
fajne ciacho
dwa pokoje z kuchnią 24.04.2012 14:09
fajne ciacho- podoba mi się bo lubię orzechy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak