Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona kiełbasa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec indyczy 1 kg
łopatka bez kości 2 kg
czosnek 1/2 główki
sól
pieprz
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 opakowanie
bulion drobiowy 1-2 szklanki
DODATKOWO:
jelita cienkie 1.5 metra
olej
majeranek
ziele angielskie
boczek 1 chudy

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona kiełbasa

Mięso z indyka razem ze skórą, łopatkę i boczek skręcić przez maszynkę na grubych oczkach, dodać do tego przeciśnięty przez praskę czosnek, dowolną przyprawę do wieprzowiny i około 1.5 łyżeczki pieprzu oraz około 1 łyżeczki soli, wszystko dokładnie wymieszać i w trakcie mieszania dolewać bulion(ewentualnie można użyć tylko wody choć bulion jest najlepszy), masę mięsną tak długo wyrabiać, aż będzie dobrze odchodziła od ręki. Wyrobione i doprawione mięso odstawić najlepiej na całą noc do lodówki, po schłodzeniu jeszcze raz przemieszać i spróbować gdyby było za mało wyraźne w smaku to doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Przy pomocy maszynki ze specjalną nakładką napełnić jelita(wcześniej opłukać je z soli), uformować malutkie pętka i ułożyć je w formie do pieczenia, każde pętko delikatnie nakłuć i posmarować olejem (dzięki nakłuciu nam nie popęka w trakcie pieczenia, a olej pomorze ładnie się zrumienić), posypać po kiełbasie majerankiem i zielem angielskim.
Piekarnik nagrzać do 200st i piec kiełbasę do 30-35 min, kontrolując czy nie za bardzo nam się rumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 31.07.2012 07:07
lubię takie
MAR3STA 01.06.2012 09:57
własnej roboty na pewno była wspaniała
parysek10 24.04.2012 16:52
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak