Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Plantan na słodko

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

plantan 1 szt
rum 25 ml
sok z pomarańczy 2 szt
sok z cytryny
miód 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
masło 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Plantan na słodko

Kroki postępowania

1
Plantan zwany również bananem rajskim, nie nadaje się do spożywania na surowo. Dopiero po przetowrzeniu nadaje się do jedzenia.
Obieramy go poprzez nacinanie wzdłuż, cięzko go obrać jak normalnego banana. Następnie kroimy w plasterki.
Krok 1 - Plantan na słodko foto
2
Na maśle podsmażamy plantan z obu stron do zarumieniania.
Krok 2 - Plantan na słodko foto
3
Zalewamy rumem oraz sokiem z pomarańczy. Dodajemy łyżkę miodu i zakrywamy. Dusimy pod przykryciem do miękkości. zajmuje to ok 10 min.
Krok 3 - Plantan na słodko foto
4
Po odparowaniu soku dosypujemy cukier tworząc karmel na patelni, który obklei naszego banana.
Krok 4 - Plantan na słodko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 13.05.2012 17:55
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak