Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki saksońskie

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 400 g
twaróg 400 g
jajko 2 szt.
mąka 3 łyż.
cukier 2 łyż.
skórka z cytryny 1 łyż.
olej 4 łyż.
cukier puder 1 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki saksońskie

Kroki postępowania

1
Ugotowane ziemniaki odcedzam i przepuszczam przez praskę. Dodaję do nich twaróg, mąkę, jajka, cukier, skórkę cytrynową i szczyptę soli. Wszystko ze sobą mieszam i dokładnie wyrabiam.
Krok 1 - Placki saksońskie foto
2
Z ciasta formuję dłońmi placuszki o średnicy około 5 cm. Rozgrzewam olej na patelni, kładę na niej placuszki i smażę je około 4 minut z każdej strony do zarumienienia.
Krok 2 - Placki saksońskie foto
3
Gotowe placuszki oprószam cukrem pudrem i podaję z owocowym musem.
Krok 3 - Placki saksońskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 04.08.2012 18:25
rewelacja po prostu
kasienka23 26.07.2012 22:36
lubię placki w każdej postaci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak