Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka jabłkowo-miętowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok jabłkowy 1 litr
herbata miętowa 4-5 saszetek
cukier do smaku
jabłka 4 szt.
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 mała

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka jabłkowo-miętowa

Sok jabłkowy zagrzać, dodać nieco cukru do smaku, wrzucić saszetki z miętą oraz cząstki obranych jabłek.
Gotować na małym płomieniu, pod przykryciem, aż jabłka lekko zmiękną.
Żelatynę w tym czasie zalać kilkoma łyżkami soku z jablek lub wodą i pozostawić do napęcznienia.
Wyjąć saszetki z mięta i wycisnąć je, aby oddały resztę smaku i aromatu.
Ostrożnie wyjąć cząstki jabłek i ułożyć je w salarerkach.
W kompocie jabłkowym rozpuścić spęczniałą żelatynę i zalać jabłka.
Pozostawić do ostygnięcia - wstawić do lodówki na kilka godzin, aby galaretka zupełnie stężała.

Taka galaretka jest bardzo orzeźwiająca, a więc wprost idealna na upalne dni :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 25.04.2012 00:15
Zapraszam serdecznie do przejrzenia moich kulinarnych pomysłów oraz do zapoznania się z przepisami na bardzo różnorodne dania *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak