Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne ze szpinakiem i gotowaną szynką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron na lasagne/bez gotow/ 250 gram
szpinak świeży 800 gram
czosnek 4 ząbki
masło 1 łyżka
szynka gotowana 200 gram
sos beszamelowy 600-700 ml
ser ementaler 100 gram
parmezan 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne ze szpinakiem i gotowaną szynką

Kroki postępowania

1
Płaty lasagne przygotować w/g zaleceń producenta.Szpinak oczyścić i umyć .Wrzucić na moment do wrzątku, odcedzić,przelać zimną wodą i pokroić, a następnie przesmażyć na maśle.
Dodać przeciśnięty czosnek, doprawić do smaku i dodać ser pokrojony w kostkę.
Naczynie do zapiekania posmarować masłem,a następnie wlać kilka łyżek beszamelu.
Następnie układać dowolnie warstwami wszystkie składniki.
Każdą warstwę polewać porcją sosu beszamelowego i posypać tartym parmezanem.
Ostatnią warstwę zalać sosem .
Krok 1 - Lasagne ze szpinakiem i gotowaną szynką foto
2
Przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.170-180 stopni i piec przez 40-45 min. Pod koniec pieczenia posypać startym parmezanem.
Krok 2 - Lasagne ze szpinakiem i gotowaną szynką foto
3
Po upieczeniu polałam wierzch dodatkowo cienką warstwą sosu.
Krok 3 - Lasagne ze szpinakiem i gotowaną szynką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maniek2 01.06.2012 20:34
coś pysznego
edi 14.05.2012 22:04
dobre
suzana 24.04.2012 09:18
uwielbiam szpinak, uwielbiam lasagne!
Cukiereczek13 24.04.2012 08:42
pycha :)
gosia47-47 24.04.2012 06:37
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak