Sposób przygotowania

Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kubka cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek. Mąki, proszek do pieczenia i sól przesiewamy przez sitko. Białka solimy i ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka – mieszamy mikserem. Do tej mikstury dodajemy przesiane składniki i dokładnie lecz delikatnie mieszamy. Ciasto rozdzielić na dwie części i przełożyć do formy. Dno wyłożyć papierem do pieczenia a brzegi wysmarować masłem. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec w temperaturze 170-180 stopni około 30 minut (do suchego patyczka).

Ser:
1 kg mielonego sera
200 g wiśni w zalewie
3 łyżeczki żelatyny
ewentualnie odrobina cukru

Wiśnie odsączyć z zalewy. Do tej zalewy dodać żelatynę i poczekać aż lekko spęcznieje, następnie podgrzać i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Ser wrzucić do malaksera dodać zalewę wiśniową z żelatyną - całość miksować, ewentualnie osłodzić. Masę serową wyjąć do osobnego naczynia dodać wiśnie - wymieszać.

+ 2 galaretki wiśniowe

Na dno blachy położyć jeden z biszkoptów, następnie wylać masę serową i przykryć drugim biszkoptem. Całość zalać wcześniej przygotowaną i lekko ściętą galaretką wiśniową.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !