Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marokańska zupa marchewkowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1/2 szt.
czosnek 3 ząbki
marchew 200 g
papryka czerwona 1/2 szt.
wywar warzywny 3 szkl.
przecier pomidorowy 1/2 szkl.
harissa 1,5 łyżecz.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
tymianek 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Marokańska zupa marchewkowa

Kroki postępowania

1
Na oliwie w głębokim rondlu smażę posiekaną cebulę, czosnek, obraną z gniazd nasiennych i pokrojoną paprykę około 5 minut.
Krok 1 - Marokańska zupa marchewkowa foto
2
Dodaje następnie marchew, smażę około 3-4 minuty. Wlewam wywar, dodaje przecier, harissę i około pół łyżeczki suszonego tymianku. Gotuje około pół godziny, do momentu aż marchewka będzie miękka.
Krok 2 - Marokańska zupa marchewkowa foto
3
Przyprawiam do smaku solą i pieprzem, miksuje lekko przestudzoną zupę na gładką masę. Podaje z kleksem kwaśnej śmietany.
Krok 3 - Marokańska zupa marchewkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariusz14 18.08.2012 19:38
super
wedith1 06.08.2012 12:57
Ciekawe jak smakuje....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak