Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BUDYŃ Z BUŁKI

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bułka czerstwa 120 g
mleko 1 szt
jajko 5 szt
cukier 10-12 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyzek
skórka cytrynowa
olej sojowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: BUDYŃ Z BUŁKI

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć w maszynce. Tłuszcz utrzeć, dodać żółtko, cukier, roztartą bułkę, skórkę cytrynową, utrzeć dokładnie. Białko utrzeć na sztywno, dodać do masy razem z bułką tartą, lekko wymieszać. Budyń wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy, włożyć do wrzącej wody, gotować 45 minut. Podawać z sosem waniliowym lub owocowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak