Sposób przygotowania

Buraki umyć, włożyć do naczynia żaroodpornego. Do naczynia nalać wodę na wysokość 1/4 buraków i zapiekać pod przykryciem w temp. 180 stopni do miękkości buraków. U mnie ta czynność trwała 70 min. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć cebulę przez 3 minuty. Następnie dodać ryż i rozgnieciony czosnek, smażyć mieszając, tak długo, aż ryż zacznie trzeszczeć (temp. patelni nie może być zbyt wysoka). Następnie dodać 1 szklankę ciepłego bulionu gotować, mieszając od czasu do czasu, aż cały płyn odparuje. Do ryżu dodać obrane buraki pokrojone w kostkę, jedną szklankę ciepłego bulionu, cały czas gotować mieszając. Do ryżu dolewać bulion tak długo, aż ryż będzie miękki. Danie doprawić solą i pieprzem do smaku pod koniec gotowania. Jeśli ktoś lubi odrobina parmezanu będzie smacznym dodatkiem.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    parysek10

    piękne zdjęcie
  • 2
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    coś dla mnie ;)
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    doskonałe, uwielbiam buraczki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    jeszcze nigdy nie jadłam risotto buraczanego, muszę spróbować :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kas2

    pięknie podane
  • 2
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    z chęcią bym spróbowała
  • 1
    img_4054
    Opublikowano

    mela25

    pyszności
  • 1
    original
    Opublikowano

    wiola333

    smaczne danie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !