Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny prosty

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 gram
woda 350 gram
sól 10 gram
drożdże świeże 10 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny prosty

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać łyżką przez 30 sekund. Miskę przykryć i odstawić na 12-18 godzin w ciepłe miejsce. Następnie przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, złożyć je na pół. Przełożyć na ściereczkę mocno obsypaną mąką i zostawić do wyrastania. Ja przełożyłam chleb ze ściereczką do miski. Odstawić na ok. godzinę.
Krok 1 - Chleb pszenny prosty foto
2
Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik i wyrośnięty chleb przekładamy na gorącą blachę. Po 10 minutach, zmniejszamy temperaturę do 210 stopni C i pieczemy kolejne 25-40 minut (czas pieczenia zależy od stopnia zrumienienia chleba, ja piekłam ok. 30 minut - upieczony chleb, popukany od spodu, wydaje głuchy odgłos).
Krok 2 - Chleb pszenny prosty foto
3
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.
Krok 3 - Chleb pszenny prosty foto
4
Zjadać chociażby z samym masłem! Jest tak prosty i tak pyszny, że lepiej jest nim zastąpić sklepowe "wypieki".
Krok 4 - Chleb pszenny prosty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 25.03.2013 15:06
Podoba mi się :) Jaką mąkę trzeba użyć :)? Proszę o info na priv. :)
Maniek2 06.09.2012 20:15
super
bgs1984 12.05.2012 17:46
mniam
marzenciak1985 12.05.2012 17:43
pycha
cris04 27.04.2012 00:19
Cudne dziury!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak